Muzea v Lašské bráně Beskyd - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Muzea v Lašské bráně Beskyd

Lašská brána Beskyd nabízí pestrou paletu expozic, které nadchnou každého návštěvníka. Od tradičního valašského způsobu života v Muzeu Lašské brány, až po fascinující průzkum přírody v Muzeu Tatra v Kopřivnici. Každé muzeum je oknem do minulosti, kde se můžete ponořit do světa našich předků a pochopit, jak tato oblast formovala svou unikátní identitu. Návštěva těchto muzeí je nejen vzdělávací, ale také inspirující cestou, která vás zve k objevování tajemství Lašské brány Beskyd. Připravte se na nezapomenutelný zážitek, který obohatí váš pohled na historii a kulturu tohoto malebného regionu.


 KOPŘIVNICE


Muzeum nákladních automobilů Tatra

Muzeum nákladních automobilů Tatra je místem, které osloví všechny milovníky automobilismu, techniky a historie. Díky své rozsáhlé expozici a vzdělávacím aktivitám nabízí návštěvníkům nejen zábavu, ale i cenné informace o jednom z nejvýznamnějších výrobců nákladních vozidel v České republice.

Muzeum osobních automobilů Tatra

Muzeum osobních automobilů je fascinujícím místem, které se zaměřuje na historii automobilismu a nabízí návštěvníkům jedinečný pohled na vývoj osobních vozů. Toto muzeum se pyšní širokou škálou historických automobilů, od prvních modelů až po modernější vozy, což ilustruje technické pokroky a změny v designu.

Lašské muzeum

Lašské muzeum je významným kulturním centrem, které se aktuálně zaměřuje na fascinující život a kariéru Dany a Emila Zátopkových. Tato expozice je věnována legendárnímu atletickému páru, který svými výkony a osobnostmi výrazně ovlivnil československý sport a kulturu. Návštěvníci mají možnost prozkoumat různé aspekty života Dany a Emila Zátopkových, včetně jejich úspěchů na domácí i mezinárodní scéně. Expozice zahrnuje osobní předměty, medaile, fotografie a další artefakty, které přibližují nejen jejich sportovní kariéru, ale i osobní život a vztah, který je spojoval.

Muzeum Fojtství

Muzeum Fojtství je jedinečným kulturním a historickým centrem, které se nachází v historické budově. Toto muzeum poskytuje návštěvníkům jedinečný pohled na každodenní život v regionu v minulosti s důrazem na tradice, řemesla a zvyky místní komunity.

AutoMotoMuzeum OLDTIMER

Expozice muzea zahrnuje široké spektrum vozidel, od klasických automobilů a motocyklů až po raritní kousky, které jsou důkazem technických inovací a umění své doby. Návštěvníci mohou obdivovat nejen historické modely, ale také unikátní prototypy a speciální vozy, které si zaslouží pozornost.


 ŠTRAMBERK


Muzeum Šipka

Expozice muzea zahrnují artefakty a předměty spojené s tradičními řemesly, zvyky a folklórem. Návštěvníci mohou obdivovat historické nástroje, kroje a další předměty, které ilustrují život místních obyvatel v minulosti. Muzeum se také věnuje dokumentaci a zachování regionálních tradic, což přispívá k povědomí o kulturním dědictví.

Muzeum Zdeňka Buriana

Muzeum Zdeňka Buriana je zasvěceno životu a dílu jednoho z nejvýznamnějších českých malířů a ilustrátorů 20. století. Zdeněk Burian se proslavil především svými ilustracemi knih, ale také obrazy, které zachycují přírodu, zvířata a historické scény. Expozice muzea zahrnuje široké spektrum Burianových děl, od jeho ilustrací pro klasickou literaturu až po malby a skici. 


 PŘÍBOR


Centrum tradičních technologií

Expozice zahrnují ukázky řemesel, jako je tkalcovství, keramika, kovářství a mnoho dalších. Návštěvníci mohou sledovat řemeslníky při práci, což poskytuje jedinečný pohled na proces výroby a techniky, které se používaly před mnoha lety.


 HUKVALDY


Expozice Země hradů

Expozice "Země hradů" na Hukvaldech je zajímavým kulturním projektem, který přibližuje návštěvníkům fascinující historii hradů a tvrzí v regionu. Tato expozice se nachází v malebné oblasti Hukvald, známé nejen svým hradem, ale také bohatou přírodou.

Památník Leoše Janáčka

Památník Leoše Janáčka na Hukvaldech je významnou kulturní institucí, která oslavuje život a dílo jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů 20. století. Leoš Janáček, známý svými operami, orchestrálními díly a komorní hudbou, měl k této oblasti osobní vazby, což památníku dodává zvláštní význam.